Video | Levend kunstwerk Fabiola overleden

Amsterdam is markante persoonlijkheid kwijt

In Amsterdam was ze wereldberoemd: levend kunstwerk Fabiola. Het kleurrijke personage overleed zondagnacht om 4 uur, in het bijzijn van zijn zussen, in het Hospice aan de Plantage van Woonzorgcentrum Sint Jacob in Amsterdam. Fabiola was 66 jaar.

Fabiola was al langere tijd ernstig ziek, en stak zijn ziektebeeld niet onder stoelen of banken. Al in januari van 2012 sprak het kunstwerk met de Amsterdamse tv-zender AT5 en vertelde toen tegen verslaggever Frank Awick dat er een gezwel was gevonden waarvoor hij bestraald moest worden. Een vol jaar van behandelingen later kan geconcludeerd worden dat Fabiola het niet heeft gered.
Peter Alexander van Linden, zoals Fabiola echt heette, werd in 1946 geboren in Duitsland, en kort daarna afgestaan ter adoptie. Toen hij twee jaar was werd hij geadopteerd door een tante uit Beieren, en op zevenjarige leeftijd werd het jongetje weer door zijn echte moeder opgehaald en meegenomen naar een dorpje bij Antwerpen. Daar groeide hij op in een katholiek milieu, waar zijn ontluikende homoseksualiteit een onbespreekbaar onderwerp was.

Mede daardoor vertrok hij in de jaren zestig, als twintiger, naar Amsterdam, waar hij actief werd in de kraakbeweging en de ontluikende gay scene. In die wereld begon hij zich als statement ook steeds uitbundiger en opvallender te kleden. Vaak als vrouw zonder daarbij het typische beeld van een vrouw te willen benaderen. En zo ontstond ook zijn naam: veel outfits kwamen gracieus, statisch, soms koninklijk over.

Aanvankelijk noemde Peter Alexander zich Pierre, maar toen iemand zei dat hij liep als een koningin en daarom een koninklijke naam moest dragen, koos hij voor Fabiola, naar de toenmalige koningin Fabiola van België. De bijnaam werd later de naam waaronder talloze mensen 'levend kunstwerk Fabiola' zouden leren kennen.

In de jaren zeventig kreeg Fabiola bekendheid toen hij in zijn kenmerkende uitdossing in het Amsterdamse Stedelijk Museum op een sokkel ging staan en werd uitgeroepen tot 'levend kunstwerk'. Vervolgens werd hij uitgenodigd bij de toonaangevende talkshow van Sonja Barend en schreed hij drie weken lang door de witte zalen van het Stedelijk, bewonderd door kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland.
in die hoedanigheid is hij sindsdien elk jaar aanwezig geweest bij de Roze Zaterdag, de Amsterdam Gay Pride en de Hartjesdagen en daarnaast bij allerlei, vaak homogerelateerde, demonstraties, manifestaties, exposities en feesten.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus