Studio 45

Harold Thiehatten presenteert coole mensen met een vleugje disco

Studio 45 is een radioprogramma van MVS op SALTO in de regio groot Amsterdam, iedere derde zaterdag van de maand tussen 19.00 en 20.00 uur . Presentator Harold Thiehatten bekend energy healer neemt ons mee in de wereld van kunst cultuur en wetenschap en spiritualiteit Tijdens iedere uitzending ontvangt hij gasten die diepgaand geïnterviewd worden over hun visie op het heden , verleden en toekomst . Waar komen we vandaan , waar staan ze nu , en waar gaan ze naar toe? Deze serieuze talkshow wordt op luchtige wijze muzikaal onderbroken door met disco hits. Studio 45 wordt uitgezonden in groot Amsterdam op de kabel 103.3, in de ether 106.8 en live online via http://salto.nl/streamplayer/radio/stadsfm_live.asp . De uitzendingen worden gearchiveerd op www.mixcloud.com/harold-thiehatten

Kijk voor meer informatie op de eigen website: http://www.mixcloud.com/harold-thiehatten

Studio 45 gemist?

Uitzendingen zijn ook online te beluisteren!

Via Stads FM On demand van Salto. Hieronder vind je een lijst van uitzendingen je meteen kunt luisteren. Daaronder staat een archief van uitzendingen die inmiddels niet meer te beluisteren zijn.15 juli: Pink Marrakech

5 Augustus vaart de jaarlijkse canalpride weer door de Amsterdamse grachten. Een klacht die de laatste jaren met regelmaat benoemd wordt is dat het te commercieel is. Te veel  corporate boten en te weinig ruimte  voor het  uitdragen van een homoseksuele boodschap voor  kleine groepen . Toch  zijn er wel boten met een relevante boodschap. De  laatste jaren en ook dit jaar vaart de  boot  van Pink Marrakech mee , een boot  vol LHBTI mensen met een Marokkaanse achtergrond . De  emancipatie van de LHBTI mensen met een islamitische achtergrond loopt  ver achter bij de vrijheid en de verworven rechten die  de Nederlandse LHBTI  gemeenschap ervaart. Homoseksualiteit  ligt erg gevoelig en is  nog  altijd  taboe in de islamitische gemeenschap, te vaak worden ze verstoten door  hun familie, en  worden dan ook nog eens ter  verantwoording  geroepen door hun eigen achterban.

Te  gast in de studio Nas Belaraj , oprichter  van Pink Marrakech  een groep waar lotgenoten  in een  veilige omgeving met elkaar kunnen  praten.  Nas was in Mei  ook te  zien in de documentaire reeks van de NPO ‘ familie geloof en hoop’

Klik hier om deze uitzending te beluisteren17 juni: Sanjay, sierlijke paradijsvogel

Het is een jaar geleden dat  Sanjay Ganpat Brouwer is overleden. Het  afgelopen jaar is  Sanjay met veel ceremonieel op verschillende plekken in de wereld herdacht .

Te  gast  in de studio zijn echtgenoot , kunstenaar Johan Brouwer Ganpat  hij  verteld  hoe  hij het  afgelopen jaar  beleefd  heeft tot aan   de totstandkoming  van de  Stichting Sanjay Ganpat Brouwer  die  zich  tot  doel stelt  om de Surinaamse LHBTI gemeenschap  te  ondersteunen   door  middel  van kunst en cultuur.

Klik hier om deze uitzending te beluisteren20 mei: Viva la diva , viva Fong-Leng

In deze  uitzending kunstenaar Fong-Leng.

De Chinees-Nederlandse kunstenaar Fong-Leng, Een van Nederlands grootste kunstenaars  maakt  in de jaren 70  furore als modeontwerpster.  Haar modeshows waren  een explosie  van kleur en levendigheid en trendsettend voor generaties na haar.  Zoveel  uitbundigheid was nog nooit vertoond , ontwerpers van deze  tijd zoals Bas Kosters , Victor en Rolf, hebben allen Fong-Leng als inspiratie . Veel van haar creaties zijn in bezit  van musea waar ze  ook  voor de komende generaties te  bewonderen zijn.  Begin Juni opent in galerie Morren een tentoonstelling  met  nieuw  werk van Fong-Leng  met kamerschermen, wandschermen, tapijten een serie colliers en twee  bijzondere lichtobjecten.  Naar aanleiding van deze tentoonstelling ben ik in haar  atelier in gesprek met Fong-Leng .

Klik hier om deze uitzending te beluisteren15 april: a Bear for life

In  2007 veroorzaakten de mannen  van Bearforce1 net zo veel opwinding als de aankomst van de Pandaberen in Nederland. De  band werd direct een cultstatus toegekend  nadat de beroemde blogger Perez Hilton de  beertjes “the most amazing thing ever ‘had genoemd in een van zijn  fameuze blogs.

De wereld  lag aan hun berenpoten,de elektro disco pop was  aanstekelijk vrolijk makend, en de  video’s  van de beertjes werden een  YouTube sensatie. Ze traden op  in vele  TV  programma’s en  toerden over de  gehele wereld. Wat een geweldige manier om een carrière te  beginnen.

Na een jaar begon een van de zangers, Pete Statham een solocarrière  een paar maanden  geleden kwam zijn  4e  album  uit  RELEASE. Van zijn tracks komen met regelmaat nieuwe remixen uit , en worden  gedraaid  in vele  clubs  over de  gehele  wereld.

Klik hier om deze uitzending te beluisteren18 maart: Timeless Battles

Voor deze  uitzending was ik afgelopen weekeinde te gast bij galerie Morren waar momenteel de tentoonstelling ‘Timeless Battles' te  zien is, een tentoonstelling van Kunstenaar Gerti Bierenbroodspot.

Te midden van deze overweldigende en adembenemende tentoonstelling, in de nachtblauwe kamer met  bronzen schedels, afbeeldingen van schedels van Aboriginals en een interpretatie van Damian Hirst ‘for the love  of  god ‘ sprak  ik met  Gerti Bierenbroodspot over de totstandkoming van haar tentoonstelling Timeless Battles.

Absoluut sensationeel in deze tentoonstelling zijn de vrijstaande kamerschermen met mythische afbeeldingen van processies van ruiters en paarden,gevleugelde godenfiguren van slangen en leeuwen. Bij  het draaien van de houten panelen  in de koperen scharnieren ontstaat een spannende doorlopende  beweging van eindeloze calvacades.

De thema’s zijn afkomstig van de Frieze van het Parthenon en het Pergamon altaar .

Tijdens het maken van deze bijzondere kunstwerken ontstonden ook tekeningen en aquarellen. Nieuwe bronzen en albasten torsen completeren deze omvangrijke en museale tentoonstelling.

 

 

Klik hier om deze uitzending te beluisteren18 februari: True colors

Te gast  in de studio Corine van Dun

Voorzitter van het Transgender Netwerk Nederland , en namens D66 op de kandidatenlijst voor de Tweede  kamerverkiezingen.

D66  heeft al jaren de gelijkheid  van seksen als één van de speerpunten in hun verkiezingsprogramma . De  partijleider Boris Ditrich was een van de eerste openlijk homoseksuele parlementsleden die  opkwam voor de LHBTI  rechten .

Voor het  homohuwelijk is lang en volhardend gevochten , zelfs het COC was destijds tegen het  homohuwelijk. Uiteindelijk is  sinds 2001 in Nederland als eerste land ter wereld mogelijk om in het huwelijk te treden met iemand van de gelijke sekse.

Op  de  verkiezingslijst  voor de tweede  kamerverkiezingen staan verschillende LHBTI (vriendelijke)  kandidaten , een van de meest aansprekende kandidaten is Corine van Dun, ze  woont  in Utrecht met haar  vrouw en twee kinderen. Is  voorzitter van het Transgender Netwerk Nederland . Ze  heeft  zich  altijd  ingezet om  discriminatie van transgender  personen  tegen te gaan .

Klik hier om deze uitzending te beluisteren21 januari: Strange fruit

De buik dans is één van de oudste dansen ter  wereld en gaat wel 5000 jaar  terug. Het zou terug gaan op de dans van de priesteressen en tempeldansers die  er verfijnde mythologische dansen mee uitbeelden.

De  buikdans is een dansvorm afkomstig uit het Midden Oosten en Noord-Afrika  waarin  verschillende lichaamdelen onafhankelijk van elkaar  bewegen.

Het is een misverstand dat  buikdansen alleen wordt uitgevoerd door vrouwen, hoewel er niet veel mannelijke buikdansers zijn ze er wel .

Afgelopen weekeinde tijdens pink Marrakesch maakte  mijn gast  Ally Blond zijn comeback als  buikdanser.

Zijn sporen in de Amsterdamse gayscene  heeft  hij inmiddels  ruimschoots  verdient, hij was één van de drijvende krachten achter Strange fruit  een groep voor Marokkaanse en Turkse jongeren binnen  het COC . Als  leerling van Lucia Marthas danste hij met de grootste  sterren en was danser in de  legendarische disco's de It en de RoXy. Tevens is hij  te bewonderen in menige theater en TV producties.

Klik hier om deze uitzending te beluisteren17 december: Buurman en Buurman

Van jong tot oud iedereen kent de animatieserievan Buurman en Buurman.De klussende  buurmannen Pat en Mat zagen 40 jaar geleden het levenslicht in Praag en van hieruit  veroverden ze de wereld . De serie word uitgezonden van Finland tot Iran .

Het  boek  ‘A je to’verdiept zich in hetroemruchteverleden van de buurmannen voor de ontstaansgeschiedenis in Praag, de makers en de wereldwijde bekendheid van buurman en buurman .

Te gast in de studio  journalist , schrijver en  fotograaf Robert Lagendijk .

 

Klik hier om deze uitzending te beluisteren19 november: Circle of life

Donderdag 1 December is het wereldaidsdag,het doel van deze  dag is  om wereldwijd aandacht te vragen  voor de aidsproblematiek en op te roepen tot  solidariteit met mensen met  hiv/aids

Op  wereldaidsdag in theater Carré  ‘Circle of Life’ . Een informatie  bijeenkomst  over  het leven met  HIV , georganiseerd door communicatie bureau Volle maan.

Het wordt een dag  waar het leven gevierd wordt en met vol vertrouwen naar de toekomst wordt gekeken ,met een grote verscheidenheid aan inspirerende sprekers  en artiesten. Één van de sprekers  is  long time  survivor  Greg Louganis een schoonspringer uit Amerika die  op verschillende olympische spelen gouden medailles haalde. Zijn documentaire  Back on Board  is  inmiddels genomineerd voor een Emmy award .

Ook  wordt in Amsterdam op 1 December  het Aidsmonument  onthult  aan de Ruijterkade . Het kunstwerk , ontworpen door kunstenaar Jean Michel Othoniel heeft de vorm van een levensgroot telraam en telt symbolisch af  naar het moment dat aids de wereld uit  is .

Klik hier om deze uitzending te beluisteren29 oktober: The Art of Disco

The Art of Disco episode Androgynous discostars

 Afgelopen week  overleed de androgynie  zanger Pete  Burns  van Dead or  Alive  bekend van zijn wereldhit ‘ you  spin me round ‘

Androgynie  geen  modeverschijnsel, door de  eeuwen heen zien we  al verschillende vormen  van androgynie  zo heb je de Griekse mythe Hermaphroditus . Handel  schreef  een opera  over  Farinelli een van de meest  beroemde castraat zangers uit de 17e  eeuw . Begin vorige eeuw  was  er natuurlijk de kermis  met de vrouw  met de baard . Ook de modewereld heeft  zijn androgynie voor beelden ,  Karl Lagerfeld die  zich iedere dag  dompelt in een wolk van  wit poeder. Zelfs  de HEMA  haalde in 2011  alle  headlines  in Nederland  door  het  mannelijke  topmodel Andrej Pejic   om hun  mega push-up BH  te  promoten .

Muziekanten worden met regelmaat  geroemd om  hun androgyne uiterlijk , denk  aan  de eerder  dit jaar  overleden David Bowie  en Prince . De  glamrock periode  was voor  veel androgyne discosterren een toverdoos  vol inspiratie om zich geheel  te transformeren naar hun  ideale  beeld. Hun  upliftende beats en hun memorabele looks zorgen er voor  dat ze  tot de  verbeelding  blijven  spreken .

Klik hier om deze uitzending te beluisteren15 oktober: Herontdekking van het lichaam

Ik sport  al jaren ,  beetje  boomstammen gooien in de sportschool , een buikspierklasje ,alles om zo  lang  mogelijk beeldschoon  geconserveerd te  blijven .  Als  zoveel lange  mannen heb  ik  een  zwakke  rug  die ook  met  regelmaat  protesteert. Ik voel  me  prettig  in mijn lichaam , ben bewust  van mijn lichaam en  onderhoud het goed  met  gezond voedsel .  Trots  op de behaalde resultaten . Toen ik hoorde over Gyrotonic   vroeg  ik mij  hard  op af  of  daar  geen interessante uitzending in zou  zitten . Daarvoor zou  je een aantal lessen moeten volgen was het  uitdagende antwoord . De afgelopen maanden  in voorbereiding  van deze uitzending  heb  ik iedere week een les  gevolgd , dat  was  geen straf  op een gegeven moment begon ik er  naar  uit te  kijken en deed  spontaan  oefeningen thuis . Was  onder de indruk van de kennis  van zaken .  Voelde  spieren  werken die  ik  nog  nooit  eerder  gevoeld heb , het was een totaal  nieuwe manier  van bewegen waar  ik alleen nog  maar  van gehoord  had , en  nu  voel ik de positieve verandering  in mijn lijf.  Deze  uitzending heet  niet  voor  niets  de herontdekking van het lichaam.

In de Amsterdamse Fullcircle studio worden zowel  het  Gyrotonic expansion systeem als  ook de Gyrokenesis aangeboden .  Te  gast  in de studio  Aleida van Poelgeest , Gyrotonic trainer en stuwende kracht  achter de Fullcircle studio .

Klik hier om deze uitzending te beluisteren17 september: Come together

Dans café  Havana in de Reguliersdwarsstraat  was in Amsterdam  het populairste café in de jaren 90. Door de  on-Nederlandse  uitstraling was  het  al  snel  de  plek  om gezien  te worden  door zowel de jonge  en trendy  homo’s  als  hun heteroseksuele evenknie . Legendarisch zijn de  avonden  die  in de Havana werden georganiseerd , met de Nickie Nicole show en de musical avonden . De  spectaculaire straatfeesten met  als  jaarlijks hoogtepunt de  Hollywood avonden in samenwerking met de iT.  Een  parade  van waanzinnig uitgedoste travestieten en Hollywood iconen vertrokken met  koetsen en limousines vanuit de  Havana naar de iT. Ook Havana  aan zee  blijkt  een doorslaand  succes , de strandfeesten  werden door 10 duizenden  bezocht . Een succesformule die later in Bloemendaal  is voortgezet .

Op 25 september worden al deze  herinneringen gevierd tijdens de "sweet  memories"  reünie van de Havana  in de SOHO , te  gast   in de studio zijn Marit en Ron van de Havana , en ook spreek ik uitgebreid met Frans Monsma over  zijn  tijd  bij de Havana .

Klik hier om deze uitzending te beluisteren20 augustus: Mathilde

Mathilde , van Zeeuws  meisje naar Nederlands  bekendste muze .  Zelfs  nu 39 jaar  na  haar  overlijden is ze  nog steeds een bron van  inspiratie . Dit  najaar verschijnt  een  uitgebreide biografie in de vorm van een kunstboek met uniek beeldmateriaal. Mathilde was een levend kunstwerk en de modekoningin van de jaren 70 , de vrouw  van Carel Willink , en een  grootst ambassadrice van de creaties van Fong- Leng.

Maar wie  was Maria Theodora Mathilde de Doelder  echt ? In het  boek  verschuift de focus  van haar veelbesproken en door  mysterie omgeven laatste levensjaren na  haar scheiding van Willink naar  haar  intrigerende leven . Om een zo  volledig mogelijk  beeld te krijgen zijn er o.a. interviews met de zussen van Mathilde , Fong –Leng , Marthe Roling , Imca Marina , Ger Lammens en Loti en Maria Heyboer  Er is nooit eerder  gepubliceerd beeldmateriaal , kunst , brieven en poëzie van Mathilde zelf .

Mathilde Muze , Mythe , Mysterie

Te  gast  in de studio schrijfster  Lisette de Zoete

Klik hier om deze uitzending te beluisteren6 augustus: Canalpride 2016

Een speciale Canalpride uitzending van Studio45. Voor deze uitzending bundel ik de roze krachten met mijn Kulti Kulti collega Robbert Weijers . In deze uitzending wat zijn de ware kleuren van Robbert Weijers ? Ook deze week ben ik weer op pad gegaan voor een aantal  bijzondere gesprekken  o.a. met acteur en regisseur Igor Vrebac over zijn voorstelling "macho macho". Spreek  ik met Narcis een bevlogen Amsterdamse tramchaufeur . En nog een paar verrassingen . Natuurlijk  neem ik  de  grootste discokrakers  mee!

Klik hier om deze uitzending te beluisteren30 juli: Europride 2016

In deze speciale Europride uitzending wordt ik  bij  gestaan door mijn Kulti Kulti  collega Robert Weijers. Als een razende  reporter ben ik deze week door pride Amsterdam  getrokken , heb  interviews met Arnoud van Krimpen van de Shakespearclub van het COC in het Amsterdam Museum, in het zelfde museum  sprak ik een bevlogen Irene Hemelaar , directeur LHBTI emancipatie van Amsterdam gaypride . Voor de Amstelstage en het  feest  bij de Stopera  ging  ik  in gesprek met Diana Hanselaar van cafe Monmatre en  tenslotte lag de roze loper  uit in de bejaardenhuis de  Rietvinck waar ik een ontmoeting had  met Victoria False , die met haar dochters tijdens  Europride een toer langs bejaardenhuizen doet . verder  hebben we poezie en zang, en nemen we de beste  hits mee

Klik hier om deze uitzending te beluisteren

Archief

De programma's van MVS zijn tot twee maanden na uitzending nog online te beluisteren.
Onderstaande uitzendingen van Studio 45 zijn inmiddels gearchiveerd:

23 juli 2016: Engelen in Amsterdam
16 juli 2016: Harold Thiehatten presenteert coole mensen met een vleugje disco
18 juni 2016: Gordijnen dicht
21 mei 2016: Brandend zand
16 april 2016: Het goddelijke lichaam

Klik hier voor het volledige archief van Studio 45