Er is weer eens een stel uit huis gepest

Niet de eerste keer, niet de laatste keer?

Afgelopen zondag werd bekend dat een ouder homopaar in Amstelveen het huis uitgepest wordt vanwege hun geaardheid. Dat is zeker niet de eerste keer. Wie wat dieper in de materie duikt, vindt de afgelopen jaren genoeg andere gevallen van pesterijen. Een bloemlezing van (alleen) de afgelopen paar jaren. Plus: hoe liep het af?

Het paar in Amstelveen woont in een luxe appartementencomplex vlakbij een natuurgebied. Het paar claimt nu door medebewoners en de vereniging van eigenaren (VVE) te worden weggetreiterd vanwege hun geaardheid, maar de VVE komt met een ander verhaal. De vereniging zegt dat er 'geen enkele sprake is van homo-gerelateerde discriminatie'. 

Wat is er dan aan de hand?

Binnen het appartementencomplex zijn er een aantal gemeenschappelijke ruimtes waar het stel (en andere bewoners) onrechtmatig gebruik van maken. De VVE heeft het stel gesommeerd zich aan de regels te houden, en het stel constateert op hun beurt dat de andere bewoners die hetzelfde doen, niet het opgeheven vingertje krijgen.

Verder zou er een auto zijn bekrast, wordt er op deuren geslagen, zouden de twee worden uitgescholden en worden ze als toppunt nauwelijks begroet door de andere bewoners. Volgens het stel is er op die manier een onleefbare situatie ontstaan zijn; ze zijn emotioneel aan het einde van hun Latijn. Maar gelukkig heeft het stel een aantal bekende lotgenoten.

3 x Utrecht en 1 x Amsterdam

In de afgelopen paar jaren is het bijvoorbeeld een keer of drie misgegaan in Utrecht. Daarnaast was er ook nog een veelbesproken voorval in Amsterdam, waar een vrouw vanwege haar geaardheid uit haar huis in Amsterdam Oost is gepest. 

In Utrecht ging het de laatste keer om een een stel in de Vinex-wijk Leidsche Rijn. De twee keren daarvoor ging het om een lesbisch stel en een transseksueel in de achterstandswijk Zuilen. In alle vier de gevallen ging het overigens om allochtone jongeren die de mensen bedreigden en pestten, iets wat bij de Amstelveense heren niet het geval lijkt te zijn.

Het begon in 2007 met een transseksueel in de Utrechtse wijk Zuilen. Daar werd ze al snel opgemerkt door buurtbewoners, waarna de pesterijen niet lang op zich lieten wachten. Die aanvallen gingen van kwaad tot erger en werden uiteindelijk rechtstreekse bedreigingen. Uiteindelijk is de vrouw gevlucht voor haar buurtbewoners en heeft ze elders huisvesting moeten vinden.

Liefdesnestje

In 2008 was het weer feest in Zuilen. Een jong lesbisch paar vond daar via de woningbouwvereniging een woning waarin ze voor het eerst zouden gaan samenwonen. De dames werden al snel opgemerkt door buurjongetjes, die ze wat vragen stelden over hun relatie. Of ze verliefd waren (ja), of ze ook kusjes gaven (ook ja). 

Niet lang daarna bleven de buurjongetjes weg en kwamen de jongeren uit de buurt polshoogte nemen. Die stelden alleen geen vragen meer, maar begonnen meteen met schelden. Uiteindelijk werd het paar bij het uitlaten van de hond bekogeld met een pak yoghurt en zijn hun ramen meerdere malen ingeslagen. De dames voelden zich zo onveilig in hun eigen huis, dat ze zich gedwongen voelden om te verhuizen.

Actualiteitenprogramma Netwerk heeft destijds uitgebreid aandacht geschonken aan beide gevallen. In beide gevallen ging het om jongeren van Marokkaanse afkomst die al langer voor problemen in de wijk zorgden. Het bleek toen te gaan om een harde kern van 40 jongens die stelselmatig rottigheid uithalen. De verslaggevers van Netwerk kwamen zelfs met de jongeren in contact. 

Aangiften en getuigen

Een opvallend detail in alle zaken is dat er in geen van de zaken een veroordeling is geweest van de daders. In de wijk Zuilen lijkt het te komen doordat medebewoners, die zouden moeten fungeren als ooggetuigen, geen contact opnamen met de politie. De vrouw in Amsterdam deed niet eens de moeite om aangifte te doen omdat ze het idee had dat het niets op zou lossen. 

In het geval van de heren in Leidsche Rijn ligt het iets ingewikkelder. Daar waren in eerste instantie wel een aantal jongens aangehouden, maar deze zijn weer vrijgelaten. De zaak kwam recent weer in het nieuws omdat het gerechtshof in Arnhem heeft toegegeven dat politie en justitie verkeerd hebben gehandeld bij twee aangiftes van pesterijen door de mannen in de Vinex-wijk. Burgemeester Aleid Wolfsen stelt nu zelfs dat, als politie en justitie gewoon hun werk hadden gedaan, de dader nu vast had gezeten. Dat is nu niet het geval, de dader loopt nog vrij rond.

Terug naar Amstelveen

Wat er nu in Amstelveen gaat gebeuren, is onbekend. In de drie Utrechtse gevallen ging het om huurhuizen, het paar in Amstelveen heeft een koopwoning, waar toch minder makkelijk van af is te komen. Het verhaal, dat is opgetekend door het Amstelveens Nieuwsblad, lijkt toch minder ernstig dan de pesterijen in Utrecht. Bovendien is ook minder gemakkelijk aan te tonen dat het hier gaat om geaardheid - boven bijvoorbeeld botsende persoonlijkheden binnen het complex. Ook staan er binnen het complex van 26 woningen vijf huizen te koop, waarvan twee langdurig. De twee mannen zijn dus niet de enigen die het complex willen verlaten. 

Hier vallen uiteraard geen conclusies aan te verbinden. Maar wat wel zeker is, is dat hier het laatste woord nog niet over is gezegd. Net zo min als dat dit de laatste keer zal zijn dat homoseksuelen zich niet veilig voelen in hun eigen huis. Wordt waarschijnlijk vervolgd!

Bronnen: Amstelveens Nieuwsblad, Wikipedia, Netwerk, RTV-Utrecht, funda.nl

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus