De woelige genderweek

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal...

Dinsdag: 'Nederland schendt rechten transgenders'. Woensdag: wetsvoorstel van Teeven. Donderdag: Australië introduceert een derde geslachtsnotering op paspoorten 'X' voor 'indeterminate'. We zetten het even voor je op een rijtje...

Afgelopen dinsdag publiceerde de organisatie Human Rights Watch een rapport waarin men stelt dat het Nederlands Burgerlijk Wetboek de rechten van transgenders schendt.

Het gaat dan om artikel 28 van boek 1 (over personen- en familierecht), waarin staat dat iemand de rechtbank kan verzoeken om het geslacht op de geboorteakte te wijzigen als deze "lichamelijk aan het verlangde geslacht is aangepast" en "nimmer meer in staat zal zijn om kinderen te verwekken" danwel "nimmer meer in staat zal zijn kinderen te baren".

Persoonlijke autonomie

Het artikel stamt uit 1985 en was voor zijn tijd vooruitstrevend. Nederland was een van de eerste Europese landen waarin het überhaupt mogelijk was om het geslacht te laten wijzigen.

Toch is dat volgens het rapport van HRW, Controlling Bodies, Denying Identities (pdf), niet genoeg. Want de eisen die aan de wijziging gesteld worden, vormen "een inbreuk op het recht van transgender personen op persoonlijke autonomie en fysieke integriteit". Dat wordt door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens beschouwd als 'een van de meest wezenlijke elementen van zelfbeschikking'.

Teeven

'Toevallig' kwam staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) de dag erop met een wetsvoorstel. Zijnde dat het voortaan genoeg zou zijn als een rechter en een deskundige vaststellen dat de transgendergevoelens blijvend zijn.

Het voorstel ligt nu voor advies bij de Raad voor rechtspraak, de Commissie burgerlijke staat en nationaliteit en Transgender Netwerk Nederland.

Hoewel het voorstel van Teeven aansluit op een deel van de aanbevelingen uit het rapport van Human Rights Watch, zijn er ook nog aanbevelingen die blijven liggen. Eén van de aanbevelingen was namelijk dat in plaats van een rechter en een deskundige een oordeel moeten vellen, dit gewoon over te laten aan de persoon zelf.

Australië

Van die deskundige lijken de transgenders in deze wereld voorlopig nog niet af te komen. Donderdag werd bekend dat Australiërs met zowel mannelijke als vrouwelijke biologische kenmerken ('interseksuelen') nu de mogelijkheid krijgen om hun geslacht als "X" (onbepaald) te laten registreren op hun paspoort.

Transgenders mogen nu zelf kiezen tussen 'man' of 'vrouw', máár: alleen als hun keuze wordt ondersteund door een verklaring van een dokter. Overigens is het geslacht "X" is voor hen geen optie.

Voorheen was het in Australië ook niet mogelijk om het geslacht op het paspoort te laten wijzigen zonder een geslachtsveranderende operatie. Volgens procureur-generaal Robert McClelland volstaat met onmiddellijke ingang een brief van de dokter. Ook zei hij dat deze maatregel ervoor zorgt dat genderdiverse Australiërs nu kunnen reizen zonder vrees voor discriminatie.

Woelig voorwaarts

Al met al zijn het dus kleine stappen, maar wel degelijk stappen voorwaarts. Iets dat door de internationale transgendergemeenschap voornamelijk positief is ontvangen. 

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus