Coming Out via Youtube

Soldaat Randy Phillips werd driedubbel wereldnieuws

Een Amerikaanse soldaat kwam tegen het einde van het Don't Ask, Don't Tell-beleid via Youtube uit de kast. De wereld luisterde ademloos hoe de 21-jarige Randy 'het' aan zijn, overigens begripvol reagerende, vader vertelde. Maar... Randy heeft ook een moeder. En díe bleek minder respect te hebben voor de geaardheid van zoonlief. Een pijnlijk filmpje...

Don't Ask, Don't Tell stond voor het beleid dat regelde dat Amerikaanse homoseksuelen in het leger mogen dienen, zolang ze maar in de kast bleven. Daar tegenover stond dat het Amerikaanse leger ook nooit aan soldaten zou vragen wat hun geaardheid was: Don't Ask, Don't Tell dus. 

Op 20 september schrapte het Amerikaanse leger officieel het DADT-beleid. Talloze homoseksuele soldaten en -tes kwamen uit de kast, wat op zich al wereldnieuws mocht heten.

Soldaat Randy Philips deed het echter net wat anders: hij filmde het coming out-gesprek dat hij met zijn vader had, plaatste dat op Youtube, en werd wereldnieuws. Maar de voor het Amerikaanse leger in Duitsland gestationeerde Randy had nóg een gesprek te voeren. Een gesprek dat minder aandacht trok maar eigenlijk des te interessanter was: met zijn moeder. 

Pijnlijk

Randy's ouders bleken gescheiden. Op dezelfde avond dat hij zijn vader belde (die begripvol reageerde en daarmee het filmpje opbeurend afmaakte), belde Randy namelijk ook zijn moeder. Dát filmpje postte hij echter pas negen dagen later op zijn Youtube-account. Waarom hij dat deed, is ook wel duidelijk: moeder blijkt nogal gelovig, en reageert stukken minder enthousiast dan pappa. 

Hieronder in vier stappen Randy's coming-out zoals hij het wereldkundig maakte: allereerst een It Get's Better-filmpje, waarin hij anoniem tegen andere coming-outers vertelt dat ze hoop moeten blijven houden. Vervolgens een filmpje waarin hij voorzichtig een bevriende militair op de hoogte stelt, zijn gesprek met zijn vader, en als laatste zijn gesprek met zijn moeder.

Zoek de contrasten. 

 

 

 

 

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus