4 mei: Dodenherdenking Homomonument Amsterdam

Programma en sprekers

Ieder jaar staat Nederland op 4 mei om 20.00 uur stil bij alle burgers en militairen die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Bij het Amsterdamse Homomonument is ieder jaar de herdenking voor alle gesneuvelde homo's, lesbo's, bi's en transgenders. Hier het programma voor 4 mei 2012.

Het thema van de Dodenherdenking 2012 bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam is 'Vrijheid Geef Je Door'. Ook dit jaar zullen weer enkele gasten van de herdenking hun zegje doen, waarna dit jaar maar liefst veertig organisaties de kans krijgen om een krans te leggen op de waterdriehoek van het monument.

De sprekers van 2012:

- Demissionair minister Marja van Bijsterveldt (namens het demissionair kabinet),
- Etan Sela (voorzitter Gay Men’s Chorus Manoeuvre),
- Dennis Boutkan (voorzitter COC Amsterdam).

Programma-overzicht:

19:20
Stille tocht verlaat COC Amsterdam richting Westermarkt via Prinsengracht, Reestraat, Hartestraat, Herengracht en Raadhuisstraat. De groep loopt aan via de Niek Engelschmanbrug (Keizersgracht).
19:45
Jong Excelsior speelt muziek tot aankomst stille tocht. Demissionair minister Van Bijsterveldt en loco burgemeester Van Es betreden het Homomonument nabij waterdriehoek.
19:57
Welkomstwoord door Menne Vellinga
19:59
Signaal TAPTOE
20:00
S T I L T E

20:02
Wilhelmus 1e couplet
20:03
Aankondiging sprekers, afgewisseld met muziek/zang
20:25
Kransleggen.

Vertegenwoordigers van kransleggende groepen
Maar liefst 40 organisaties hebben zich ingeschreven om op afroep kransen of bloemen te leggen op het deel van het Homomonument dat in het water ligt. Daarbij kan kort worden stilgestaan aan de waterkant. Onder hen een groep van 6 kinderen met een zelf gemaakte krans. De Amsterdamse politieke partijen sluiten de plechtigheid af, waarna het defilé wordt geopend door de Gebroeders Grimm, voor allen die persoonlijk langs de bloemen willen lopen.

20:50
Einde programma Westermarkt. Aansluitend is het COC Amsterdam in de Rozenstraat 14 geopend.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus