Video | Obama spreekt zich uit vóór 'homohuwelijk'

President presenteert primeurtje in politieke strijd (update)

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Amerikaanse president zich uitgesproken vóór een openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Als het aan Barack Obama ligt, is het 'homohuwelijk' vanaf nu dus onderwerp van de presidentiële verkiezingsstrijd, en daarmee kan hij het de Republikeinse concurrentie nog wel eens moeilijk gaan maken.

In een interview met de Amerikaanse tv-zender ABC heeft Obama eindelijk een statement gemaakt waar de wereldwijde gay scene - de Amerikaanse natuurlijk voorop - al jaren op wacht: hij sprak zijn standpunt over het 'homohuwelijk' uit. 

Dat standpunt is even Obama-esque als toch duidelijk geformuleerd:

"Ik ben er altijd stellig over geweest dat homoseksuele en lesbische Amerikanen eerlijk behandeld moeten worden. En ik moet zeggen dat ik in de loop van meerdere jaren met vrienden en familie en buren gesproken heb, en dat ik medewerkers in mijn eigen staf zie, die in ongelooflijk monogame relaties zitten, relaties van gelijk geslacht, die samen kinderen opvoeden, en als ik dan denk aan de soldaten, leden van de luchtmacht, de marine, matrozen, die ergens daarbuiten voor mij vechten en zich ondertussen geremd voelen, ook al is Don't Ask, Don't Tell van de baan, omdat ze zich niet kunnen binden in een huwelijk..."

"Op een zeker ogenblik heb ik voor mezelf geconcludeerd dat het voor mij persoonlijk belangrijk is om eindelijk eens te bevestigen dat ik denk dat paren van gelijk geslacht de kans moeten hebben om te trouwen."

Een uitspraak zoals een Amerikaanse president die nog nooit eerder deed, zo zal Obama zich zelf ook beseft hebben. De uitspraak wordt door de Amerikaanse politieke pers dan ook alom beschreven als 'dapper'. Zij het wel ook even strategisch. Eerder deze week, op zondag, was het namelijk vice-president Joe Biden die zich als eerste uitliet vóór een 'homohuwelijk'. Toen dat geen al te opvallende commotie opriep, volgde op maandag minister van Onderwijs Arne Duncan. Ook die uitspraak ging redelijk gemakkelijk over de politieke tafels. En dus leek de weg nu vrij voor Obama om namens de Democratische partij dan de knoop maar écht door te hakken.

Obama ging verder: 

"Het is interessant, want een deel van deze discussie is te generaliseren. Als ik universiteiten bezoek, spreek ik soms ook met studerende Republikeinen. Zij denken dat mijn economische beleid vreselijk is, dat mijn buitenlandbeleid vreselijk is, maar ze zijn erg duidelijk als het op geaardheid, of het geloof in gelijkheid, aankomt. Ze hebben er vrede mee."

"Weet je, Malia en Sasha (zijn dochters, red.) hebben vrienden met ouderparen van gelijk geslacht. Er zijn momenten geweest dat Michelle (zijn vrouw, red.) en ik aan de eettafel zaten en we hun vrienden en hun ouders bespraken en Malia en Sasha niet konden begrijpen dat de ouders van hun vrienden anders behandeld zouden worden. Dat is niet logisch voor hen, en om eerlijk te zijn: dat soort dingen zetten de zaken wel anders in perspectief."

Dát het onderwerp van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht deze week weer op de agenda stond, is niet toevallig. Al enige tijd was er sprake van dat de staat North-Carolina zou gaan stemmen over de definitie van het 'huwelijk'. Men koos daar dinsdagavond voor een definitie die het huwelijk omschrijft als een verbindtenis tussen een man en een vrouw, waarmee een 'homohuwelijk' dus voorlopig van de baan is.

Obama standpunt is overigens, hoe mooi symbolisch ook, voorlopig van weinig politieke invloed. De definitie en openstelling van het huwelijk is een zaak van de afzonderlijke lidstaten, waar een president dus weinig invloed op heeft.

Wat Obama's uitspraak wél doet, is de Democratische partij verder definiëren als een partij die opkomt voor minderheden en die waakt voor de rechten van die minderheden. En dat is precies het beleid waarmee Obama aanvankelijk in eerste instantie president werd. Amerika, als land dat is opgebouwd uit minderheden, kan een president die zoekt naar een tweede termijn op dat vlak dus veel bieden.

Op de site van de Amerikaanse president staat een (1 minuut durend) fragment uit het interview. Bekijk de volledige (ruim 2 minuten durende) quote hieronder!  

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus