ESF | Zweden wint Eurovisie Songfestival 2012

Loreen met Euphoria grote favoriet

De Zweedse Loreen heeft zaterdagavond het Eurovisie Songfestival 2012 gewonnen! Haar nummer Euphoria won overweldigend, zoals ook al werd verwacht.

Tweede werden de Russische omaatjes in klederdracht. Officieel heten ze Buranovskiye Babushki, maar dat onthoudt niemand. Net als de titel van hun nummer: Party for Everybody. Maar hoe dan ook is hun winst óók al geen verrassende uitkomst, aangezien zij de gunfactor hadden. De dames deden mee om geld in te zamelen voor het herstel van de kerk in hun dorpje Buranovskiye, uit de autonome republiek Oedmoertië in de Russische Federatie.

Derde werd Servië met zanger Željko Joksimović en het nummer Nije Ljubav Stvar.

De winst van Loreen betekent dat het Eurovisie Songfestival in 2013 weer eens vanuit Stockholm gaat komen. Dat gebeurde in 2000 voor het laatst, omdat het jaar daarvoor in 1999 Charlotte Nilsson won met het nummer Take me to you heaven. 

In totaal won Zweden het Eurovisie Songfestival nu vijf keer: 

  • In 1974 won ABBA met de wereldhit Waterloo
  • In 1984 won Herreys met het nummer Diggi-Loo Diggi-Ley
  • In 1991 won Carola met het nummer Fångad av en stormvind
  • In 1999 won Charlotte Nilsson met Take Me to Your Heaven, en
  • In 2012 won Loreen dus, met het nummer Euphoria. 

Een grote afgang dit jaar was er voor Engelbert Humberdinck. De zanger werd namen Engeland direct naar de grote finale geschoven, omdat het land een van de vijf grote meebetalers aan het Songfestival is en dus niet aan de voorrondes mee hoeft te doen. Op het podium kwam de 76-jarige zanger echter niet uit de verf. Hij eindigde bijna helemaal onderaan de lijst: op de één na laatste plaats. Noorwegen eindigde als laatste.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus