Een fluim met een staartje?

Erwin Olaf's kiss-in krijgt andere insteek

Wat was bedoeld om tolerantie jegens zoenende homo’s aan de kaak te stellen, zou nog wel eens uit kunnen lopen op een hetze met een wat langer staartje.

Gek genoeg gaat het bij de in de inleiding geformuleerde stelling níet om de verhouding tussen Erwin Olaf en de snackbarhouder die niet gediend was van een zoenend stel voor zijn zaak. Want: nadat vrijwel alle grote media melding hadden gemaakt van het incident waar Olaf zich over opwond, en ook de andere kant van het verhaal van de snackbarhouder hadden gehoord (die helemaal niet zo homofoob bleek/zei te zijn), sloten hij en Olaf vrede.

Daarmee was Erwin Olaf's kiss-in echter nog niet van de baan, en misschien wel terecht. Immers: het kan nooit kwaad om een signaal af te geven dat homofobie niet zomaar kán. Olaf organiseerde in 2010 al eens een feest tegen discriminatie, nadat hij bij het verlaten van  de Amsterdamse homodisco De Trut getuige was van een incident waarbij een zoenend homostel werd uitgescholden door twee Marokkaanse jongens. Ook bij het Milkshake festival, dat deze zomer voor het eerst in Amsterdam werd georganiseerd, was Olaf van de partij - compleet met een grote zwarte tent waarin vooral 'alles mocht en kon'.

Olaf, die in Zomergasten nog zei dat hij iemand z’n ‘strot eraf’ zou bijten wanneer ze aan hem zouden komen, kan sindsdien als een van de meer uitgesproken voorvechters van anti-homodiscriminatie in Nederland worden gezien; zij het incidenteel. De kiss-in van woensdag 15 augustus paste in principe prima in dit plaatje. Ondanks dat de ruzie tussen Olaf en de snackbarhouder bekoeld was, achtte Olaf het nog steeds nodig om de kiss-in te houden. Na een korte speech riep hij alle aanwezigen op om te gaan zoenen, waar de honderd aanwezigen dan ook gehoor aan gaven. So far, so good. 

Het spreekt voor zich dat zo'n opvallende bijeenkomst - zeker in komkommertijd - flink wat media-aandacht genereert. Het weblog Geenstijl was ook aanwezig, en had voor de gelegenheid de Playmate van 2011, Zimra Geurts, meegenomen - die het voor haar camera met een aantal mensen op een zoenen zette. Waaronder Olaf zelf.

Toen Geenstijl-verslaggever Tom Staal echter zijn microfoon richting Olaf duwde voor een klein vraaggeprekje werd die actie beloond met een inmiddels beroemde fluim in zijn gezicht. Commotie alom. Olaf maakte op zijn beurt excuses voor de fluim, maar bleef erbij dat de verslaggever ‘opdringerig en zuigend’ was. Geenstijl besefte dat het slim was om ook het ruwe materiaal van het filmpje online te zetten, waarin Tom Staal inderdaad meer zuigt dan in het gezellige, gemonteerde, filmpje met Zimra dat aanvankelijk online verscheen. Maar het weblog vraagt zich wel nog steeds af of de fluim wel zo chique was.

Het zou GeenStijl niet zijn als ze de excuses van Olaf niet hadden aangegrepen voor wat meer politieke spelletjes. Zo werd wethouder Caroline Gehrels genoemd, die er volgens het blog "bij stond, niks deed en het asociale gedrag van Erwin Olaf vooral goedpraatte omdat ze hoopte dat de op dat moment al mislukte tolerantactie van Olaf op haar zou afstralen".

Wie echter het filmpje goed bekijkt, ziet dat Gehrels met geen mogelijkheid de fluim had kunnen zien, en slechts reageerde op een op zijn pik getrapte verslaggever die enkele tientallen keren stotterde dat hij in zijn gezicht was gefluimd.

To make matters worse, besloot Geenstijl-hoofdredacteur Marck Burema, op Geenstijl en Twitter vooral bekend als Pritt Stift of @Pritt, er nog een schepje bovenop te doen met een woordkeuze die, ongeacht de fluim van Olaf, op zijn minst walgelijk te noemen is - zelfs naar de normen van Geenstijl: "Je bent een klootzak, Erwin Olaf. Excuses of anders maandag SPIT INN bij je huis aan de Bloemgracht. Smerige kutnicht."

Het is nu slechts wachten op een reactie op de tweet van Burema. Die raakt hier immers niet alleen Olaf mee, maar eigenlijk alle andere homo’s in Nederland die er klaar mee zijn dat ‘nicht’, ‘homo’, ‘flikker’ en ‘gay’ zo gemakkelijk als scheldwoord worden gebruikt.

Wat als Burema ‘kutjood’ of ‘kutneger’ had geschreven? Dan was het land ongetwijfeld te klein geweest; en daarmee is eigenlijk direct het bestaansrecht van de kiss-in, fluim of niet, bewezen. 

Overigens had het incident niet veel impact op de aanwezigen, getuige dit filmpje van direct na de zoenpartij: 

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!