Video | Bejaard en lesbisch

KRO De Wandeling met 85-jarige lesbiënne

De Rotterdamse Ans Stracer - de Visser is 85 jaar - en lesbisch. Op vrijdag 30 november zond de KRO het programma De Wandeling uit met Ans in de hoofdrol. Twee jaar geleden kwam ze er officieel voor uit dat ze lesbisch is, maar dát viel in de serviceflat waar ze zit niet in goede aarde. Bekijk de uitzending hier!

Ans kreeg na haar coming-out anonieme dreigbriefjes van bejaarde medebewoners waarop stond dat ze “op moest rotten” en dat ze naar haar “soortgenoten moest gaan”.

Ze liet het er niet bij zitten en zet zich op dit moment juist in voor bejaarde homoseksuelen die worstelen met hun geaardheid of die heel eenzaam zijn omdat ze geen kinderen hebben.

Ans is geboren in 1927. Homoseksualiteit was toen helemaal nog niet bespreekbaar. Sterker nog: het woord was eigenlijk ook nog niet bekend. Ans voelde zich altijd al 'anders', maar trouwt toch als ze zwanger raakt van haar vriendje Henk. Ze krijgen een dochter en een zoon. Als Ans veertig is, wordt ze verliefd op de juf van een van haar kinderen. Ze weet niet wat haar overkomt. Als ze naar de dokter gaat om te vragen wat er met haar aan de hand is, krijgt ze te horen dat ze lesbisch is.

Ans vraagt meteen om een pilletje. Ze hoopt dat daarmee haar gevoelens overgaan. Maar de dokter legt haar uit dat het haar geaardheid is.

Jaren later ontmoet ze Riek. Ans kan haar gevoelens niet meer onderdrukken. Ze biecht haar man op dat ze op vrouwen valt. Haar man vindt het verschrikkelijk, maar besluit toch bij Ans te blijven. Ans en Riet krijgen, met medeweten van Henk, een relatie. De buitenwereld denkt echter dat ze “gewoon” vriendinnen zijn. Na de dood van Henk en het overlijden van haar grote liefde Riek gaat Ans wonen in een serviceflat van Humanitas waar meer ouderen wonen. Ze hield haar geaardheid geheim, totdat ze dat niet langer meer kon.

Foto: (c) KRO

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus