Video | Frankrijk krijgt eerste homo-moskee

Maar niet zonder slag of stoot...

Over mijlpalen gesproken: Franse homo-moslims kunnen vanaf deze maand dan eindelijk terecht in hun eigen moskee. Aan de rand van Parijs werkt een activist aan een 'roze heilg huis', en daarmee is Frankrijk het eerste Europese land dat zo'n moskee krijgt.

Het vrijdaggebed in de moskee staat nadrukkelijk open voor homo's en lesbiennes, en vrouwen zijn er ook welkom om het gebed te komen leiden, zo meldt de zender France24. Bij gewone moskeeën is die rol alleen toebedicht aan mannen.

Aan andere diensten is ook gedacht: de gemeenschap sluit 'homohuwelijken' en het is er mogelijk om traditionele islamitische begrafenissen te verzorgen.

Oprichter van de 'eenheidsmoskee' is de organisatie Homosexuelles Musulmans 2 France, waar nu zo'n driehonderd moslims lid van zijn. Eén van de voormannen van die organisatie is Ludovic-Mohamed Zahed. Hij sloot eerder in 2012 al het eerste Franse islamitische homohuwelijk, en verwacht niet dat de 'homo-moskee' op veel verzet zal stuiten. "Mohammed had ook homo's getrouwd als hij nu nog had geleefd", zo denkt hij. Desalniettemin wordt de precieze locatie van de moskee nog geheim gehouden, om onrust te voorkomen.

Dat lijkt geen onverstandige keuze, want de concurrentie is niet zo blij met het plan van Zahed. Voorzitter Dalil Boubakeur van de Grote Moskee in Parijs stelde vorige week dat de huidige moskeeën ook al open staan voor homoseksuele moslims. Boudakeur: "Een moskee speciaal voor homoseksuelen druist in tegen de geest van de islam. Je gaat naar een moskee om God te aanbidden, niet om je geaardheid uit te dragen."

Volgens Boubakeur doet de organisatie van Zahed "de definitie van het begrip moskee geweld aan", en de Franse moslimraad is het met hem eens: "We weten dat homoseksuelen bestaan", zei voorzitter Abdallah Zekri onlangs. "Maar we hoefven echt geen speciale moskee voor ze te openen."

Zoals gezegd gaat het hier om de allereerste homo-moskee van Europa, maar op andere continenten was men de Fransen al voor. Zo zijn er al homo-moskeeën in de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika.

Alle partijen komen ook aan het woord in deze uitermate professioneel nagesynchroniseerde video:

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus