TV | Een duidelijker deurbeleid?

Dinsdag 18-01-2011 te zien bij MVS op Salto 1

Om discriminatie aan de deur te voorkomen, moet iedere horecazaak nieuwe duidelijke huisregels aan de voordeur krijgen, vindt Ton Poppes, voorzitter van de Amsterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland. MVS Gaystation sprak met hem.

<object width="515" height="314"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/JhYya--evPY?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/JhYya--evPY?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="515" height="314"></embed></object>

Ton Poppes, voorzitter van de Amsterdamse tak van de stichting Koninklijke Horeca Nederland (KHN), werkt samen met burgemeester Eberhard van der Laan aan duidelijkere huisregels voor de hoofdstad. Dat zei de voorman (tevens eigenaar van onder meer de Amsterdamse discotheek Escape) onlangs tegen MVS Gaystation. Poppes wil de (toegang tot de) hoofdstedelijke horeca "transparanter en toleranter" maken. 

Spanningen

In Amsterdam is het deurbeleid van sommige horecazaken niet altijd even duidelijk. Dat leidt vooral bij bepaalde minderheden tot misverstanden en spanningen bij het (willen) betreden van horecazaken. 

Ook homoseksuelen weten niet altijd waar ze aan toe zijn, en dat terwijl het publiceren van duidelijke huisregels daar veel bij zou kunnen oplossen. Het laat bezoekers weten wat ze kunnen verwachten, en het verplicht horeca-ondernemers tot het volgen van hun eigen afspraken waardoor ze niet meer klakkeloos gasten kunnen weigeren vanwege hun geaardheid. 

Bezoekers voelen zich bij misverstanden nogal eens gediscrimineerd of komen juist in de problemen als ze eenmaal een horecazaak zijn binnengetreden. Dat leidt tot spanningen. 

Voordeur

Poppes werkt nu naar eigen zeggen aan een deurbeleid waarbij iedere Amsterdamse horecazaak met portier een duidelijke set regels aan de voordeur hangt.  Een breed hoofdstedelijk deurbeleid kan ertoe leiden dat er nooit meer misverstanden ontstaan over wie een bepaalde horecazaak mag bezoeken en wie niet. Zo'n beleid bestaat al, maar is niet verplicht. 

Klaar mee

De KHN-Amsterdam voorman deed zijn uitspraak tijdens de lancering van de antidiscriminatie-actie 'Amsterdam is er klaar mee', waarmee discriminatie aangepakt moet gaan worden. Die actie werd gelanceerd op het Rembrandtplein in Amsterdam. MVS Gaystation was erbij.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!