Roze lente verloopt niet zonder slag of stoot

Protesten in Frankrijk en conservatieve Lords in Engeland

In Frankrijk mag het homohuwelijk dan nu wel officieel in de wet opgenomen zijn, dat betekent echter nog niet dat iedereen dat zomaar accepteert. Ook in Engeland betekent de goedkeuring van het Lagerhuis nog geen geplaveide weg voor het homohuwelijk.

Afgelopen zondag is het wederom tot confrontaties tussen de politie en betogers tegen het homohuwelijk gekomen. De protesten tegen het homohuwelijk hebben de afgelopen maanden niet kunnen voorkomen dat op 18 mei president François Hollande de wet tekende die homo’s laat trouwen en adopteren. Veel protesten verliepen vredig, maar aanvaringen tussen betogers en politie waren geen uitzondering.

Manif pour tous nog niet uitgedemonstreerd

Zelfs nu de wet is goedgekeurd gaat de Manif pour tous (lett. Manifestatie voor iedereen) gewoon door. Betogers smeden zelfs plannen om de beweging levend te houden. Organisatrice Marie Camille Richard verklaarde tegen France24 dat ook mensen die tegen het homohuwelijk zijn onderdeel vormen van het politieke landschap en niet zullen verdwijnen.

Vanaf woensdag treedt de wet in werking en zullen de eerste homostellen kunnen trouwen. Met 96 arrestanten afgelopen zondag is het echter de vraag hoe vreedzaam deze eerste huwelijken zullen verlopen. Tevens is het goed mogelijk dat in het overduidelijk verdeelde Frankrijk iets soortgelijks als de weigerambtenaar op zal staan.

House of Lords geen makkie

Inmiddels staat de tweede lezing van de Marriage (Same Sex Couples) Bill door de House of Lords (het Hogerhuis) in Engeland op de agenda voor maandag 3 juni. Vorige week is heeft de House of Commons (het Lagerhuis) de wet reeds goedgekeurd en is alleen nog een goedkeuring van de Lords nodig.

Conservatieve Lords opgeroepen om tegen te stemmen

Veel conservatieve Lords hebben echter vanuit hun achterban de oproep gekregen om tegen de wet te stemmen. Naar verwacht zullen tientallen hier gehoor aan geven. Ondanks dat wil Lord Dear benadrukken dat niet alle Lords die tegen stemmen per sé tegen het homohuwelijk zijn, maar van mening dat het te snel wordt doorgevoerd. De wet zou 8000 amendementen op bestaande wetgeving vereisen, zo waarschuwde hij.

75 leden van het Hogerhuis hebben al spreektijd aangevraagd, waardoor de tweede lezing naar alle waarschijnlijkheid meerdere dagen in beslag zal nemen.

 

 

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus