Video | Homohuwelijk Frankrijk eindelijk nabij

Bijna twaalf landen met 'opengesteld huwelijk'

Frankrijk is weer een stap dichterbij het homohuwelijk. Vrijdag 12 april werd in de eerste kamer wetsvoorstel 344, in zijn totaliteit "Projet de loi ouvrant le mariage aux couples de personnes de même sexe , n° 344" genaamd, dan toch eindelijk goedgekeurd...

De Assemblée National, de Franse tweede kamer, keurde al in februari het wetsvoorstel goed dat onder andere homo’s en lesbiennes het recht geeft te adopteren en alle verwijzingen naar geslacht uit huwelijksaanvragen schrapt. Nu heeft ook de Sénat, de Franse eerste kamer, het voorstel goedgekeurd.

Wat rest is nu een tweede lezing door beide kamers om eventuele op en aanmerkingen te verwerken. Ondanks de grote protesten, waaraan voornamelijk Katholieken en conservatieven deelnamen is het vrijwel zeker dat de wet ook wordt aangenomen.

Zowel in de Assemblée National als in de Sénat vormen de Socialisten van President Francois Hollande, gesteund door De Groenen en de Communistische partij, de meerderheid. In 2012 waren gelijke huwelijks- en adoptierechten voor homo’s en lesbiennes al een speerpunt in de campagne van Hollande, die naar zeggen van zijn vriendin Valerie Trierweiler aanwezig zal zijn bij de bruiloften van homoseksuele vrienden.

Uruguay

Op donderdag 11 april werd ook al in Uruguay het homohuwelijk goedgekeurd. Dat land is daarmee het tweede in Zuid-Amerika waar het mogelijk is voor homo’s en lesbiennes om te trouwen. In Argentinië keurde men in 2010 al een wet goed die dit mogelijk maakte.

In totaal is het nu in elf landen en negen Amerikaanse staten legaal voor homo’s en lesbiennes om te trouwen. Ook in Engeland, Wales en Schotland worden momenteel wetsontwerpen bekeken en goedgekeurd die het voor stellen van hetzelfde geslacht mogelijk moeten maken om te trouwen.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus