Video | Homohuwelijk ook in Nieuw Zeeland

Baanbrekende wet eindelijk aangenomen

Op woensdag 17 april heeft het Nieuw-Zeelandse parlement voor het homohuwelijk gestemd. Hiermee is Nieuw Zeeland het dertiende land ter wereld, en het eerste in de zogeheten Asia-Pacific Region, waar het huwelijk is opengesteld voor stellen van hetzelfde geslacht.

 Met 77 stemmen voor en 44 stemmen tegen is de ‘Marriage (Equality) Amendment Bill’ goedgekeurd. Het wetsvoorstel, dat in Augustus in werking zal treden, vormt een amendement op Marriage Act die sinds 1955 in werking is.

Het definieert onder andere het woord ‘spouse’ als iemand die getrouwd is met een ander, ongeacht zijn of haar geslacht. Daarnaast vermeldt het expliciet dat het niet illegaal is voor twee mensen van hetzelfde geslacht om te trouwen en dat alle wetten en regels die dat wel verbieden hierbij worden afgeschaft.

Balletje

Het was in Nieuw Zeeland al sinds 2005 mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Toen in mei vorig jaar President Obama zich positief uitliet over het homohuwelijk begon het balletje pas echt te rollen en trad Premier Key van Nieuw Zeeland ook naar voren als voorstander.

Hij riep bij de stemming van woensdag onder andere op om te stemmen naar gevoel en niet volgens de richtlijnen van de partijen.

“In mijn ogen is trouwen iets persoonlijks tussen twee individuen,” sprak Key. “En uiteindelijk is dit onderdeel van gelijkheid in hedendaags Nieuw Zeeland.”

De goedkeuring van de wet is natuurlijk niet zonder slag of stoot gegaan. Met name de Rooms Katholieke kerk en verschillende familiegroeperingen zoals Family First en Protect Marriage hebben middels handtekeningenacties geprobeerd het wetsvoorstel van tafel te krijgen.

Bob McCroskie van Protect Marriage sprak naar aanleiding van de uitkomst van stemming van een ‘arrogante daad van cultureel vandalisme.’

Australië

In buurland Australië woedt al een tijd een felle discussie over het homohuwelijk. In 2012 werd, ondanks een toenemende steun voor het homohuwelijk, tegen twee wetsvoorstellen gestemd in het House of Representatives, de Australische tweede kamer.

De voorstanders van het homohuwelijk hopen nu dat de overwinning in Nieuw Zeeland een positief duwtje in de rug zal zijn. Tot die tijd overwegen Australische homo’s een drie uur durende vlucht naar Nieuw Zeeland om daar in het huwelijksbootje te treden, ondanks dat dit niet in Australië zal worden erkend. 

Video: Na de positieve uitslag van heerst er een feeststemming in het Nieuw-Zeelandse parlement en begint iedereen spontaan te zingen.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus