Video | Frankrijk en Amerika volgen in roze lente

Na Uruguay en Nieuw Zeeland...

Afgelopen dinsdag is, zoals reeds bekend, in Frankrijk het homohuwelijk goedgekeurd. De hevige protesten die het afgelopen weekend nog door de straten van Parijs trokken hebben niet kunnen voorkomen dat de linkse regering met 331 tegen 225 stemmen het homohuwelijk heeft goedgekeurd.

Voor de tegenstanders van de wet is er nog één klein lichtpuntje: de constitutionele raad zal zich nog moeten buigen over het wetsvoorstel en of het niet in strijd is met de grondwet. Het wordt echter zeer onwaarschijnlijk geacht dat dit nog problemen op zal leveren.

Nadat de wet op dinsdag werd goedgekeurd namen sommige tegenstanders hun toevlucht tot geweld en raakten ze slaags met de politie. (Zie video onderaan dit artikel.)

Amerika

In de Amerikaanse staat Rhode Island heeft de senaat ingestemd met het wetsvoorstel dat al in januari werd goedgekeurd door het huis van afgevaardigden dat nu nogmaals over het voorstel moet stemmen. Dit zal waarschijnlijk volgende week gebeuren en is slechts een kwestie van procedure waarbij weinig problemen worden verwacht.

Rhode Island is hiermee de tiende Amerikaanse staat waar homo’s kunnen trouwen en de laatste staat in New England, de zeer liberale regio in het noordoosten van de Verenigde Staten. Naar verwachting zal de wet op 1 augustus in werking treden.

Iets meer naar het zuiden, in de staat Delaware, is afgelopen dinsdag door het huis van afgevaardigden ook al een wetsvoorstel goedgekeurd dat het homohuwelijk mogelijk moet maken. Als de senaat het ook goedkeurt zal de wet op 1 juli in werking treden.

In beide staten zal het na invoering van de wet niet meer mogelijk zijn voor stellen van gelijk geslacht om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, en worden bestaande omgezet in huwelijken.

Video: tegenstanders in Parijs slaags met politie.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus