Primeur: muzikaal monument voor 'homohuwelijk'

Uniek muziekstuk in ether en online: Monument To A Universal Marriage

Op donderdag 14 april 2011 kent Nederland een primeur. Het MVS-radioprogramma Von Elise, het enige klassieke muziekprogramma voor een homoseksueel publiek, zal voor het eerst in de geschiedenis het 'monument ter ere van het tienjarig bestaan van het 'homohuwelijk'' in de ether laten horen.

Het muziekstuk, getiteld Monument To A Universal Marriage, werd speciaal voor het tienjarig jubileum van het opengestelde burgerlijk huwelijk ('homohuwelijk') geschreven door componist Willem Jeths.

Tijdens de viering van het jubileum, begin april 2011, ging het stuk voor een select gezelschap in premiere. Het was nog nooit voor een groot publiek op de radio te horen.

Egyptische teksten
Monument To A Universal Marriage is geschreven voor twee stemmen, strijkkwartet en klarinet. De tekst is een drieduizend jaar oude Egyptische liefdestekst. In Von Elise zal Jeths uitleg geven over het stuk, de totstandkoming ervan en de keuze voor de zeer oude tekst. Het stuk zelf zal natuurlijk ook te horen zijn.

Verder zal de uitzending ook gaan over Nederlandse muziek in het algemeen. Nederland is een land dat zelf geen grote eigen muziektraditie heeft gekend. Toch neemt muziek een belangrijke plek in ons culturele leven in. Presentatrice Laura Vervaart en haar gast duiken in de stand van zaken.

Von Elise bij MVS
Von Elise is het enige klassieke muziekprogramma met een homoseksuele inslag. Het programma behandelt vijf eeuwen kunstmuziek van over de hele wereld, op een toegankelijke manier, met een lichte nadruk op (maar met niet alleen oog voor) homoseksuele componisten en artiesten.


MVS Von Elise: donderdag 14 april 2011 om 19.00 uur op Salto Stads FM en via MVS.nl.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!