De 'homo-ehe' is jarig

Tien jaar partnerschap in Duitsland

In Nederland werd op 1 april 2011 het tienjarig bestaan van het 'homohuwelijk' gevierd: de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. In Duitsland bestaat nog geen echt 'homohuwelijk', maar wel een geregistreerd partnerschap. Dat partnerschap werd op 1 augustus 2001 wettelijk van kracht, en bestaat nu dus tien jaar.

In Nederland wordt er door homo's en lesbo's soms al niet meer bij stilgestaan dat de trouwsituatie er in ons land een decennium geleden nog héél anders voor stond. En dat terwijl er op een steenworp afstand een treffend voorbeeld te vinden is: ongelijkheid op het vlak van huwelijkse rechten is in Duitsland nog heel gewoon.

Duitse homo's en lesbo's zijn inmiddels zo gewend aan het feit dat voor hen slechts het uitgeklede partnerschap van kracht is, dat ze dat partnerschap maar 'homo-ehe' (homohuwelijk) zijn gaan noemen. Niet gek, want 'Lebenspartnerschaftsgesetz' is niet alleen veel minder gemakkelijk op een felicitatiekaart te schrijven, het klinkt ook nét wat minder sexy. En dus wordt dezer dagen ruimschoots stilgestaan bij de tienjarige verjaardag van de homo-ehe voor Schwulen und Lesben.

is er dan nog ongelijkheid?

Ja, genoeg. Al waren het maar de kosten: het papieren regelwerk voor een 'echt' huwelijk, voor hetero's dus, kost om en nabij de 40 euro. Het regelwerk voor een geregistreerd partnerschap telt op tot 160 euro. En daarmee zijn zaken als belastingen, verzekeringen, nalatenschappen of adoptie nog niet eens besproken.

Of, zoals in de reportage hieronder al in 2001 werd gezegd: met het partnerschap krijgen Duitse homo's en lesbo's alle plichten van een getrouwd stel... maar nog niet alle rechten. Maar hoe dan ook viert men feest, en hoopt men op gelijkwaardigere tijden.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus