Homo's in Oeganda zijn nog steeds niet veilig

Anti-homo wetsvoorstel mét doodstraf nog steeds actueel

In mei was het groot nieuws: een debat over de invoering van een omstreden anti-homowet in Oeganda was van de baan. De wet zou homoseks met de doodstraf aanpakken, en de internationale druk tegen de wet was dan ook niet van de lucht. Die kritiek zou het debat té omstreden hebben gemaakt, en het kabinet zag ervan af. De wereld zuchtte opgelucht, de aandacht ebde weg. Maar het wetsvoorstel... dat bleef bestaan, en kan nog steeds worden aangenomen. Er is, kort gezegd, eigenlijk niks veranderd.

Het leek de hele wereld een beetje te ontgaan: het debat kwam er niet, maar het wetsvoorstel zelf bleef wél bestaan. Het bleef op dat moment ook gewoon ter stemming bij de Tweede Kamer van het land liggen, en verdween dus nooit helemaal van tafel. De schijnwerpers waren alleen weg, de wet kan tot op de dag van vandaag nog steeds van kracht worden.

Wel of niet ter stemming?

Maandag was de wet opeens weer nieuws, want weer kwam (in een summier berichtje in de lokale pers) naar buiten dat het kabinet had besloten niet actief voor invoering van de wet te blijven pleiten. Sterker nog: het kabinet zou de wet geschrapt hebben. Maar, zo pleitte David Bahati (de belangrijkste voortrekker van de wet in de Tweede Kamer, zie foto): dat kan niet zomaar als een wet al ter stemming aan de Kamer is aangeboden. 

Daarmee werd dus duidelijk dat destijds inderdaad alleen het debat over invoering van de wet was gestaakt, maar dat het wetsvoorstel niet van tafel was verdwenen, zo bleek uit een bericht in de Oegandese krant Daily Monitor (vertaald): 

"

Kabinet verwerpt Bahati's homowet

Het kabinet heeft eindelijk het wetsvoorstel tegen homoseksualiteit verworpen, na advies van meester Adolf Mwesige, de advocaat van de leidende partij. Echter: kamerlid David Bahati staat er, als ontwerper van het wetsvoorstel, op dat het wetsvoorstel nu alsnog ter stemming bij de Tweede Kamer ligt. Hij vindt dat de minsters "moeten stoppen met verstoppertje spelen" en de zaak op moeten pakken.

Het besluit om het wetsvoorstel te verwerpen, werd genomen tijdens een bijeenkomst van het kabinet. Advocaat Mwesige zou de aanwezige ministers daar verteld hebben dat het wetsvoorstel onnodig was omdat de overheid al verschillende wetten heeft die homoseksuele activiteiten als crimineel bestempelen. 

"We kwamen overeen dat de overheid de wetsarchieven erop na moet zien en een paar van de bestaande wetten na moet gaan leven, in plaats van om nieuwe wetten aan te nemen", vertelde een bron. "Mwesige zei dat het wetsvoorstel ingehaald is door de actualiteit en dat supporters en andere partijen uit de maatschappij zich niet meer comfortabel erbij voelden".

Het wetsvoorstel stelt dat alle gelijkgeslachtelijke relaties verboden moeten worden, en dat de doodstraf moet komen te staan op homoseks. Meneer Bahati en zijn sympthisanten houden vol dat het land strengere anti-homowetten moet hebben om de moraal in het land te beschermen waarmee de maatschappij in stand wordt gehouden. "De toekomst van de kinderen van dit land wordt beslist door de vertegenwoordigers in het parlement", aldus Bahati in een telefonisch interview op zaterdag. 

"

Stemming

Niets bleek later inderdaad minder waar: de letterlijk dodelijke anti-homowet kan er nog steeds komen. Nadat de eerste berichten over het aanblijven van de wet de kop opstaken, bleek uit rondvragen van lokale activisten inderdaad dat de wet eigenlijk al sinds mei door de Oegandese Tweede Kamer 'sluimert', maar dat voorstanders van de wet er nog steeds aan werken. Met als uiteindelijk doel: de wet ter stemming aanbieden. Dat vergroot de kans aanzienlijk dat de wet er ook echt gaat komen. 

Hoe het nu verder gaat met de wet, is niet geheel duidelijk. Het is niet bekend wanneer en hoe de wet ter stemming aangeboden gaat worden. Feit is wel dat voorstander Bahati vastberaden is om het kabinet niet toe te staan om het wetsvoorstel echt te schrappen. Gevreesd wordt dat hij de wet een keer op een onbewaakt moment door de kamer wil loodsen; bijvoorbeeld in een stemronde waarin ook een aantal andere, onschuldige, wetten besproken worden. Daarmee zijn Oegandese homo's en lesbo's terug bij af: vrezend voor hun leven. 

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus