Staphorster maakt overzicht met 'weigerambtenaren'

Site bedoeld voor christelijke stellen, maar dat werkt ook andersom

De Staphorster 'computerdienstverlener' Harm Brand heeft een duidelijk doel: hij wil christelijke stellen helpen met het vinden van een trouwambtenaar die 'gewetensbezwaard' is als het op het trouwen van homostellen aankomt. Maar zijn website werkt natuurlijk ook prima andersom. En ook opvallend: de bouwer gaf zich bij zijn research mogelijk uit voor een medewerker van het COC...

Hij bouwde een handige tool: een website (klikvoorvrijheid.nl) die in kaart brengt welke gemeenten weigerambtenaren in dienst hebben, welke gemeenten volgens hun reglementen in staat zouden zijn om een weigerambtenaar aan te nemen, en welke gemeenten nadrukkelijk géén ruimte bieden aan homofobe trouwambtenaren. 

Het overzicht bevat nog niet alle gemeenten, maar Brand kwam al een heel eind. Zo omschreef hij tot nu toe 51 gemeenten die nog een weigerambtenaar in hun gelederen hebben. Daarnaast ontdekte hij bij 132 gemeenten dat ze niet nadrukkelijk in hun eigen regels hebben vastgelegd dat een weigerambtenaar níet werkzaam mag zijn in hun gemeente.

Van 163 gemeenten kan Brand nu zeggen dat ze geen weigerambtenaren in dienst hebben, en ook nooit zullen hebben. Hij moet nog ruim 60 gemeenten in kaart brengen en dan zijn de 408 Nederlandse gemeenten compleet.

Scheldnaam als eretitel

Brand, zelf lid van de SGP, maakte zijn site naar eigen zeggen om christelijke stellen te helpen met het bewust vinden van een 'gewetensbezwaarde ambtenaar'. Anders bekeken brengt de site ook in kaart welke gemeenten discriminerende ambtenaren toelaten, of daartoe in staat zouden zijn. En, nog verder geredeneerd: de site brengt óók in kaart welke gemeenten volledig 'clean' zijn. Handig voor homostellen met een trouwwens!

In het Reformatorisch Dagblad praat Brand donderdag handig om het discriminerende karakter van weigerende ambtenaren heen: "Weigerambtenaar is in 2011 verkozen tot woord van het jaar. Ik ben me ervan bewust dat het bedoeld was als scheldwoord, maar het is wel een duidelijke term. Soms kun je een scheldnaam ook als erenaam gaan opvatten. Weigeren is soms heel goed. Denk aan de vrienden van Daniël die in Babel weigerden te buigen voor het gouden beeld."

Strijd met het COC

Hij geeft ook duidelijk aan dat hij zijn site bouwde als onderdeel van - wat hij noemt - een 'strijd'. Onder meer tegen het COC, dat ook probeert een lijst bij te houden met gemeenten met weigerambtenaren.

Brand in het Reformatorisch Dagblad: "Het COC, dat bakken subsidie ontvangt, zegt dat het niet in staat is de ontwikkelingen in alle gemeenten bij te houden. Het laatste halfjaar zijn er geen wijzigingen meer verwerkt. Het lijkt erop dat het COC er geen belang in ziet er nog veel aan te doen, omdat het meent de strijd al gewonnen te hebben. Mijn overzicht is vollediger en actueler. De focus is ook anders dan die van het COC. Ik geef aan waar er gelúkkig nog weigerambtenaren zijn."

Opvallend is dat het COC een grote waarschuwing bovenaan haar lijst met weigerambtenaren heeft staan waaruit blijkt dat Brand, vanuit een bedrijfje met de naam Brandol, nogal vreemd te werk lijkt te zijn gegaan bij zijn research: "ATTENTIE – BRANDOL.NL werkt NIET in opdracht van COC Nederland – Ons is gemeld dat gemeenten benaderd worden door medewerkers van de site Brandol.nl. Zij zeggen in opdracht van het COC een onderzoek te doen naar weigerambtenaren bij gemeenten. COC Nederland heeft een dergelijke opdracht niet verstrekt en neemt bij voorbaat afstand van de manier waarop Brandol.nl te werk gaat in het benaderen van gemeenten over deze kwestie."

'Het gaat erom spannen'

Hoe dan ook hoopt Brand dat zijn site als effect zal hebben dat gemeenten, doordat christelijke stellen nadrukkelijk naar een weigerambtenaar zoeken, bewust weer weigerambtenaren in hun gelederen gaan toelaten.

Brand tegen het Reformatorisch Dagblad: "Ik heb de invoering van het homohuwelijk bewust meegemaakt en volg als SGP’er de ontwikkelingen sindsdien nauwlettend. Daarbij speelt mee dat ik in mijn omgeving twee weigerambtenaren ken. Nu de SGP geen deel meer uitmaakt van de gedoogconstructie van het kabinet lijkt het erop dat we de ruimte die er voor dergelijke ambtenaren nog is, verliezen. Het gaat erom spannen. We kunnen de ontwikkelingen rustig afwachten en over twintig jaar vaststellen dat de huidige groep is uitgestorven, maar ik wil het hoofd niet laten hangen."

Homostellen die graag willen weten in welke gemeente ze 100% welkom zijn, kunnen hier terecht voor het overzicht van Brand. Het overzicht van het COC is hier te vinden. 

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus