Video | Engeland volgt in roze lente

De conservatieven hebben voorlopig het nakijken

In Engeland en Wales lijkt het homohuwelijk weer een stapje dichterbij. Wordt 2013 het internationale jaar van de homohuwelijken?

Afgelopen dinsdag heeft het Engelse Lagerhuis het wetsvoorstel, met 366 tegen 161 stemmen, goedgekeurd dat het in Engeland en Wales mogelijk moet maken voor homo's en lesbo's om te trouwen en kinderen te adopteren.

Daarmee volgt het land nu officieel in de voetsporen van landen als Uruguay, Nieuw Zeeland en Frankrijk en enkele Amerikaanse staten die allen eerder dit jaar het homohuwelijk invoerden.

De eerste twee lezingen van het voorstel vonden in februari en eerder in mei plaats en werden, met een minder grote meerderheid dan de derde lezing, ook goedgekeurd.

Rechtvaardiger

Premier Cameron staat zelf pal achter het wetsvoorstel dat volgens hem voor een sterkere en rechtvaardiger samenleving zorgt. Binnen de gelederen van zijn eigen partij, de conservatieven, rommelt het echter.

Een groot deel van zijn achterban is het niet eens met het wetsvoorstel, waarbij bekende conservatieve retoriek niet wordt geschuwd. Cameron trekt zich hier schijnbaar niets van aan, mede vanwege het feit dat hij het tijdens de verkiezingen van 2015 tegen de Labour Party moet opnemen die de laatste tijd weer groeien.

De modernisering van de Conservative Party lijkt hiervoor in principe een goede tactiek, alhoewel de interne onenigheid nu roet in het eten dreigt te gooien.

Protesten

Ondanks de onenigheid binnen zijn eigen partij, en ook de religieuze tegenzin is het in Engeland nog niet tot protesten gekomen zoals die in Frankrijk de afgelopen maanden bijna aan de orde van de dag leken. Wel wijten de twee slachtoffers van recent homogeweld het incident aan de homofobe houding van de leden van het Lagerhuis die tegen stemmen.

Het zou volgens Christopher Bryant, een van de twee slachtoffers en redacteur van het online homomagazine Polari, een excuus scheppen om homo's aan te vallen.

Later deze week wordt de uitslag verwacht van de eerste lezing in het Britse hogerhuis, waar sommigen vrezen dat het voorstel nog kan sneuvelen onder invloed van de meer conservatieve Lords.

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus