Video | Katholieke kerk versoepelt uitschrijven

De Jakhalzen met Winfried Baijens en Antoine Bodar

De katholieke kerk gaat het gemakkelijker maken voor mensen om zich uit te schrijven. Reden genoeg voor De Jakhalzen van De Wereld Draait Door om langs te gaan bij Antoine Bodar, een van de weinige openlijk homofiele priesters van de katholieke kerk. Wat vindt hij ervan dat talloze homo's - en hun vrienden - zich uit willen schrijven vanwege het anti-homo standpunt van de kerk?

Waar mensen eerder soms wel vijf opzeggingsbrieven moesten schrijven, wordt dit er in de toekomst nog maar één. Die brief moet dan gericht worden aan de parochie waar men gedoopt is, waarna de kerk er verder zelf voor zorgt dat iemand volledig wordt uitgeschreven.

Dat besluit heeft de katholieke kerk in Nederland onder meer genomen na alle commotie die ontstond nadat de indruk onstond dat de paus zich in een kersttoespraak voor Vaticaanmedewerkers behoorlijk negatief uitliet over het 'homohuwelijk'. Dat dat niet de eerste keer was dat de paus zulke dingen zei, en dat hij -dit keer- eigenlijk de precieze woorden niet eens in de mond nam en alle commotie gebaseerd was op horen-zeggen, deed er niet meer toe.

Een homoseksuele leegloop bij de katholieken was begonnen, met alle nieuwe commotie van dien. Want er moesten in sommige gevallen maar liefst drie, vier of (god verhoede het) vijf of zes brieven geschreven worden! 

Het lijkt er nu echter op dat de katholieke kerk maar wát graag van al die opstappende homo's af wil. De afgelopen jaren hebben duizenden katholieken zich uitgeschreven, vooral vanwege de misbruikaffaires in de kerk en de uitspraken van de paus over aidspreventie en abortus. Deze nieuwe regeling komt er echter nu pas, nu opvallend veel homoseksuelen de kerk willen verlaten. En de kerk pakt het meteen groots aan: de uitstapregeling komt op de websites van álle parochies en bisdommen te staan.

Toch is de kerk naar eigen zeggen bepaald niet bang dat mensen zich nu massáál gaan uitschrijven. Het godshuis denkt dat mensen die zich nu uitschrijven, vaak toch al niet meer kerkelijk betrokken zijn. Oftewel: al die opstappende homo's zijn eigenlijk best misbaar.

Priester Antoine Bodar, zelf openlijk 'homofiel', verwoordde het donderdagavond in het VARA-programma De Wereld Draait Door op zijn geheel eigen manier. Over de kersttoespraak van de paus zei hij: "Mensen hoeven zich daar niet aan te storen." Want, zo verklaarde hij desgevraagd: de toespraak van de paus was niet anti-homo: "Het ís niet zo, het staat er niet." (Waarin hij feitelijk gelijk heeft. Lees zelf maar - red.)

Bovendien, zo voegde Bodar er aan toe: "Waarom zouden wij (de katholieken - red.) in 's hemelsnaam bang zijn? Als wij een kleinere groep worden, worden wij een kleinere groep. We rekenen bovendien in eeuwen. Dus zo erg is dat niet."

Bekijk het hele item van De Jakhalzen hieronder: 

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

 

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus