« Overzicht MVS video

Rob Korper - ontbrekende hoofdstuk in Homo Encyclopedie

16 juli 2014 16:38

Rob Korper (Amsterdam 1947) heeft mij benaderd met de vraag of `zijn verhaal' dat ontbrak in de in het naslagwerk 'De Homo-encyclopedie van Nederland' (Anthos 2005) kon worden vastgelegd op video. Er hebben een aantal gesprekken plaatsgevonden in zijn woning aan de Warmoesstraat 62.

MAN TO MAN GIDS
Korper is de eerste uitgever van een echte Nederlandse homo-reisgids, de MAN to MAN gids, zo blijkt. Ook begon hij aan de Spuitstraat een homocinema annex sexshop die nog steeds bestaat

De zaak vervulde in die jaren ook de rol van "homo VVV" en was daarmee voorloper van Pink Point, op het homomonument. Ook was Rob Korper betrokken bij diverse homobladen. Hiermee droeg hij bij aan de homo-emancipatie vanaf de jaren 70.
Een tweede zaak werd later geopend onder de naam ADONIS in de Warmoesstraat.

DUSEDO
Dutch Sex Dealers Organisation werd opgericht en was een groothandel in sexartikelen.
Langs deze weg wist Korper zijn producten op de markt te brengen.

EPHEBOPHILIE
Openhartig is Korper over zijn relatie met Bas die al op zeer jonge leeftijd bij hem in huis kwam wonen. Rob nuanceert het beeld van de buitenwereld die volgens hem van ieder liefhebber van een efebe ( jongelingen) gelijk een pedo wil maken.

KEURMERK
Het zelf op de markt brengen van pure homoporno films met jonge acteurs bracht hem op voorspraak van Henk Krol op het idee een keurmerk te realiseren voor deze videofilms. Uit het beeldverslag blijkt dat diverse prominenten in een bijzondere eerste en gelijk ook laatste vergadering bijeen zijn gekomen in Utrecht om tot een waarmerk te komen. De bijeenkomst werd op afstand gevolgd door een filmploeg van NOVA die volgens Rob Korper getipt zou zijn geweest door oud GGD veldwerker Raphael Beth. Maar Krol was toen het er op aan kwam niet van de partij.
Korper spreekt nog steeds van een schande hoe er destijds door media als NOVA Telegraaf en Nieuwe Revue mee om is gegaan.

1012
Verder komt ook postcode 1012 in beeld. Als betrokken buurtbewoner en ondernemer kan Rob Korper weinig begrip opbrengen voor mensen als Lodewijk Asscher, Bram Moszkowicz en Fred Teeven. Ook kloppen de cijfers van de Gemeente niet waar het gaat over de misstanden bij de raamprostitutie volgens de verbolgen verteller. Onderzoeken van de UvA en de KvK geven een objectiever beeld. Aldus de verteller.

FREDDY VALKS
Een van Amsterdams meest opzienmare hoerenmadams was Freddy Valks. Korper is ooit door hem ingewijd in de wereld van de homoseksualiteit. Na die introductie stond een niet geplande ontmoeting met de vader van Valks op de agenda. Dat kon wel eens verkeerd uitpakken vreesde de toen 18 jarige Rob, Freddy was toen 16.
Met deze anekdote wordt de korte film afgerond

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus