Katholiek? Zeg eens 'Boeee'!

Online protesten door uitspraken paus groeien gestaag

Nadat de paus zich vrijdag in een toespraak voor medewerkers van de katholieke kerk duidelijk uitsprak tégen een homoseksuele levensstijl, was wereldwijde verontwaardiging al snel zijn deel. Het protest is voorlopig voornamelijk online te vinden, maar er zijn écht dingen die je zelf kunt doen.

Lees ook: 


Op social media werden de afgelopen 48 uur vele duizenden protestberichten geplaatst. Veelal individuele klachten, al zijn er ook initiatieven die boven het maaiveld uitsteken.

1) zet een ludieke protestactie op, of steun er een

 inspanningsniveau: [laag] 

De snelst groeiende pagina op Facebook op dit moment is GeenBloemenNaarDePaus, om een signaal naar het Vaticaan te sturen dat er in Nederland gemord wordt over de standpunten van de kerkleider. Zoals de oprichters van de groep zelf schrijven: "Sinds 1985 schenken Nederlandse kwekers elk jaar met Pasen bloemen aan de Paus. Maar waarom zou je iemand die stelselmatig homo's en homoseksualiteit veroordeelt bloemen geven?"

Of het helpt, is punt twee. Het Vaticaan staat niet bekend om het veranderen van een standpunt - ook al komt de roep daartoe dan nog wel van een indrukwekkende Facebookpagina. Maar bij het schrijven van dit stuk hadden toch al 13.000 mensen op 'Vind Ik leuk' geklikt. Per persoon natuurlijk een verwaarloosbare geste, maar bij elkaar opgeteld een aardig statement. Als het aan hén ligt, komt er in de toekomst in ieder geval geen 'bedaank vor die bloomen' meer. Dus waarom zou je je daar niet bij aansluiten.

Of als je iets ergers kunt verzinnen dan het niet-sturen van 140.000 ton bloemen... waarom niet je eigen protestactie opzetten? 

2) stap uit de kerk

inspanningsniveau: [medium]  

Nederland telt ruwweg 4,5 miljoen inwoners die zijn ingeschreven bij de katholieke kerk. Voor velen is dat lidmaatschap een sluimerend gevolg van een doop uit een ver vervlogen periode. Immers: iedere gedoopte Nederlander belandt in een aantal stoffige registers - meer is er vaak niet aan de hand.

Echter: al die miljoenen leden geven de kerk wél een sterke maatschappelijke stem. Die 4,5 miljoen leden staan voor pakweg een kwart van álle Nederlanders. Na de meest recente uitspraken van de paus (hoewel allerminst nieuw, allerminst voor het eerst en allerminst een verrassing) kan het het overwegen waard zijn om dat lidmaatschap maar eens stop te zetten.

Een vooral op Twitter en Facebook veelgedeelde link is die van de website ontdopen; een website die gemakkelijk een aantal brieven genereert die opgestuurd kunnen worden naar de verschillende takken. Waar ontdopen.nl drie brieven genereert en drie instanties noemt die aangeschreven moeten worden om bij de katholieke kerk uit de registers te verdwijnen, noemt de website stapuitdekerk.nl er maar liefst zes. Wie er toch werk van wil maken, kan dus beter overwegen om die laatste site te gebruiken. Wel iets meer werk, maar niemand heeft ooit gezegd dat protesteren gemakkelijk was. 

3) charter een BN'er om het nieuws te verspreiden

 inspanningsniveau: [hoog]  

Wellicht wat verder gezocht, maar een BN'er is natuurlijk altijd handig als roeptoeter om je boodschap bekend te maken. Iedere dag kunnen 100.000 Nederlanders hun lidmaatschap bij de katholieke kerk opzeggen, maar als oud-jeugdjournaalpresentator Winfried Baijens dat doet, staat het nieuws op een nieuwsluwe zaterdagmiddag binnen enkele seconden op nu.nl en De Telegraaf. Goed voor de boodschap, en goed voor de millimeters waarin de bekendheid van BN'ers gemeten wordt, dus win-win. 

Als je het doet, moet je het echter wel goed doen. Zo schreef De Telegraaf een stuk over het Baijen's besluit om zijn lidmaatschap van de katholieke kerk op te zeggen. Winfried: "In eerste instantie dacht ik: laat maar zitten, het raakt mij zelf verder niet. Maar dit soort uitspraken heeft in landen waar het wél uitmaakt grote gevolgen en zet aan tot enorme homohaat."

Daarop besloot Baijens zich naar eigen zeggen uit te schrijven bij de katholieke kerk. De Telegraaf legt uit hoe hij dat deed: "De radio dj heeft zich via ontdopen.nl laten uitschrijven bij de katholieke kerk. 'Ik wil op geen enkele manier meer mijn steun aan zo iemand geven, zelfs niet op papier'."

Probleem alleen: uitschrijven bij de katholieke kerk kán niet via ontdopen.nl. Die site geeft, net als het uitgebreidere stapuitdekerk.nl, alleen voorbeeldbrieven. Of de presentator écht zijn brieven in de brievenbus heeft geduwd, is dus niet helemaal zeker. Hij rept er zelf in ieder geval met geen woord over. Maar zijn punt is wél gemaakt, en dat is waar het uiteindelijk om kan draaien.

Maar nu wordt het charteren van een BN'er interessant. Want Baijens, met amper 3.000 volgers op Twitter, redt het op een zaterdagmiddag nog wel, in nieuwsland. Maar het Malieveld krijgt hij niet vol. Wie dus een succesvolle supportactie van een BN'er wil, moet hoger mikken. Mik bijvoorbeeld op Gerard Joling.

Terwijl Winfried met zijn 3.000 volgers probeerde de wereld te verbeteren door bij zichzelf beginnen, stond Joling de euro's binnen te harken op het JingleBall van Radio 538. Hij repte met geen woord over de uitspraken van de paus, waardoor zijn bijna 80.000 Twitter-volgers nooit doordrongen zijn van de uitspraken van de kerkleider. Wie dus écht ergens wil komen, mikt op zijn minst op een retweet van Geer. En anders kun je net zo goed bij punt 1 en 2 van dit stuk blijven hangen.

Lees ook: 

Interessant item?
Via de buttons hieronder tip je gemakkelijk je vrienden en bekenden op Facebook of Twitter!

Geef hier je mening over dit item!

comments powered by Disqus